Wat kan de Dorn Methode voor u betekenen


Wat kan de Dorn Methode voor u betekenen

Heel veel mensen in Nederland hebben rugklachten

De Dorn Methode is een behandeltechniek waarmee op een relatief zachte manier een scheefstand in bekken en wervelkolom wordt gecorrigeerd. Deze methode is ontwikkeld door dhr. Dieter Dorn. Zelf kreeg hij ruim 30 jaar geleden last van spit en liet zich door een oude man behandelen die hem met de druk van zijn duim van de pijn verloste. Na het overlijden van deze man heeft Dieter Dorn het zelf opgepakt en al werkende ermee kwam hij tot de conclusie dat het begin van rugklachten vaak zit in een beenlengteverschil.
Door een verschil in beenlengte wordt het bekken aan een kant omhoog geduwd, waardoor de onderste rugwervels onder druk komen te staan en pijnklachten gaan geven. Ook uitstraling in het been en knieklachten zijn hier vaak het gevolg van. Daarnaast zien we ook pijnklachten en scheefstand in de wervels tussen de schouderbladen en beperking in het naar links en rechts kijken.

Tijdens deze behandeling beginnen we met het corrigeren van beenlengteverschil, daarna wordt het bekken weer rechtgezet en scheefstand in de wervelkolom (scoliose) gecorrigeerd. HET BETREFT HIERBIJ GEEN MANIPULATIE maar mobilisatie van de gewrichten.U beweegt zelf arm/been/hoofd tijdens de correctie. Hierdoor is deze behandeling een stuk zachter dan andere manuele behandelvormen. Pijnklachten kunnen soms direct verminderen en ook is over het algemeen meer beweging voelbaar in het bekken tijdens het bukken. Daarnaast krijgt u een eenvoudige oefening(en) mee naar huis om te voorkomen dat het beenlengteverschil weer terug komt.

Vaak zijn er slechts 2 tot 3 behandelingen nodig..

Indicaties

Indicaties voor een Dorn behandeling kunnen o.a zijn:

  • hoge en lage rugklachten
  • nekklachten
  • whiplash
  • hoofdpijn en migraine
  • bekkenklachten
  • uitstralingsklachten in de benen en/of voeten
  • knieklachten
  • RSI
  • carpaletunnelsyndroom
  • etc.

CONTRA INDICATIES:

Immobiele cliënten.
De voornaamste voorwaarde bij de methode “Dorn” is dat de cliënt zich zelf kan oprichten. Zolang de cliënt naar de therapeut toe kan komen, kan zitten en staan, is een behandeling met de Methode “Dorn” mogelijk. Bij bedlegerige cliënten is deze methode in principe niet toepasbaar, behalve als armen en benen bewogen kunnen worden.

Ongevalspatiënten.
Na trauma’s mag er niet direct de Methode “Dorn” toegepast worden. Bij rug- en gewrichtspijnen dient eerst een arts te worden geconsulteerd om fracturen en verdere (inwendige) letsels uit te sluiten. In principe is na 6-8 weken na het trauma een behandeling mogelijk; dan zijn de fracturen geheeld. Controle door een arts moet hier uitsluitsel over geven!

Kankerpatiënten.
Tumoren zijn op zich geen echte contra-indicatie voor de Methode “Dorn”.
De therapeut kan nagaan of een behandeling met de Methode “Dorn” zinvol is.

Ontstekingen.
Bij acute ontstekingen en koorts moet er niet met de Methode “Dorn” behandeld worden. Bij acute gewrichtsontstekingen met zwelling wordt gewacht tot de zwelling geslonken is. Als er geen temperatuurverhoging bij het gewricht waarneembaar is, kan worden behandeld. Dit geldt ook voor chronische ontstekingen.

Spit en hernia.
Een acute aanval van spit sluit een behandeling met de Methode “Dorn” niet uit.
Bij een acute hernia bestaat gevaar voor verlammingsverschijnselen. De patiënt heeft extreme pijn en kan niet meer staan. Er mag in geen geval met de Methode “Dorn” behandeld worden.

Verlammingsverschijnselen.
Bij kleine gevoelsstoornissen in de armen of benen is een nader onderzoek door een specialist niet noodzakelijk. Pas als de problemen na een paar behandeling niet beter worden, dient een specialist geraadpleegd te worden.

Medicijnen en operaties.
Voorzichtigheid is geboden bij cliënten die langdurig corticosteroïden gebruiken. Een ongewenste bijwerking van deze stoffen is een verhoogde kans op botontkalking’.
Voorgaande operaties vormen geen belemmering. Indien de wond niet meer gevoelig is en eventuele ontstekingen over zijn, kan ook behandeld worden.

Osteoporose.
Osteoporose is geen echte contra-indicatie voor de Methode “Dorn”. Juist deze cliënten kunnen baat hebben bij deze milde vorm van therapie. Natuurlijk gaat men bij de behandeling voorzichtig te werk.

Migraine.
Bij een acute migraine wordt voorlopig een behandeling met de Methode “Dorn” uitgesteld. Bij het verminderen van de migraine aanval wordt de behandeling begonnen of hervat.

Het aantal indicaties voor deze methode is heel groot. Dit heeft alles te maken met het feit dat door scheefstand in de wervels vaak zenuwen (deels) bekneld raken. Hierdoor kunnen signalen vanuit de hersenen naar het orgaan/systeem waarmee de beknelde zenuw verbonden is, niet goed meer worden doorgegeven. Dit geldt ook voor de prikkel vanuit het orgaan of systeem terug naar de hersenen.Door scheefstand in de wervels te corrigeren, kan ook de functie van de zenuwen zich herstellen en kunnen fysieke klachten, waarbij niet direct de link naar de rug was gelegd, tóch veranderen. Er wordt op deze manier wel gezegd dat 80% van alle fysieke klachten kan ontstaan door scheefstand in de wervelkolom.

U bent van harte welkom in mijn praktijk!

Draag Platte schoenen en gemakkelijk zittende kleding (e.v.t. trainings- jogging broek, legging o.i.d.)  bij uw consult

 

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.819 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress