Beenlengteverschil en scoliose


Beenlengteverschil en scoliose

Scoliose in S vorm

Scoliose in S vorm

Eigenlijk is het logisch, dat door een beenlengteverschil de balans in de rest van het lichaam verstoord raakt.

Als wij spreken over een beenlengteverschil, bedoelen wij hiermee een functioneel verschil en geen anatomisch verschil. Is hier sprake van dan, kan de Dorn Methode hier niets aan veranderen. Als de beenderen ongelijk zijn wat betreft lengte, dan is overleg met een orthopeed, podoloog een betere gewenst.

Maar de meeste mensen ‘lijden’aan de gevolgen van een functioneel beenlengteverschil. Dit wil zeggen dat er ruimte ontstaat in een van onze (de) gewricht(en).

Ruimte hierin kan ontstaan door eenzijdige belasting van het lichaam, gedurende de jaren. iemand is links of rechtshandig en heeft dus altijd een voorkeur hoe de handelingen worden uitgevoerd, overwegend links of rechts.Neem als voorbeeld het oppakken en dragen van de boodschappentas..

Als er ruimte onstaat, duwt dit het bekken aan een zijde omhoog, waardoor het scheef komt te staan en de wervelkolom die hierin rust, ter compensatie, een zijwaarts gekromde stand gaat aannemen. Dit uit zich in een scoliose in de vorm van bijv. een C of S. Hierdoor ontstaat er veel spanning in het lichaam en wordt er veel energie gebruikt om deze compensatie in stand te houden. Dit kan zeer uiteenlopende klachten als gevolg hebben. Lees hier meer over